Aparatele de gătit lent, sau cum le mai spunem noi Slow Cooker,sunt printre cele mai populare gadget-uri de bucătărie de pe planetă. Motivele ar fi dupa cum spun chefii bucatari: usor de curatat, convenabile , pur și simplu aruncați ingredientele în interior, potriviti temperatura, durata și reveniți câteva ore mai târziu si mancarica este gata….Hmm pare foarte simplu dar oare este într-adevăr sigur să lăsați un aparat fierbinte in functiune pe blatul din bucătărie în timp ce sunteți la locul de muncă?

„Nu este sigur să lăsați nici un aparat fără cineva în casă”, spune Jim Long, directorul de informații public al Departamentului de Pompieri din New York. Și, deși nu-și amintește personal un incident recent în care un aparat de gatit asemanator ar fi vinovat pentru provocarea unui incendiu, el spune că a văzut „tot felul de incidente din cauza aparatelor din bucatarie fierbinți lasate pe blatul de lucru”.

„Nu cred că este în siguranță … să ieșiți din apartament sau din casă, lasand nesupravegheat acest tip de produs”, adaugă el.

Desigur avem si parerea producătoriilor  Crock-Pot®, care sustine contrariul. Deși sugereaza anumite măsuri de siguranță în manualele lor de instrucțiuni, compania răspunde afirmativ la întrebarea „Poate fi utilizat aparatul de gătit lent Crock-Pot® nesupravegheat?” Pe secțiunea Întrebări frecvente de pe site-ul lor, gasim si  răspunsul lor, în întregime: „DA, Crock-Pot® Slow Cooker sunt sigure pentru gătitul pe blat pentru perioade lungi de timp. Dacă țineți mâncarea pe setarea caldă pentru o perioadă lungă de timp, reduceți timpul de gătire în mod corespunzător pentru a reduce suprapunerile.”

Aileen Fanjul, reprezentant al mărcii Crock-Pot ® de la Jarden Consumer Solutions, declară că aparatul nu trebuie monitorizat în orice moment. „Este în siguranță să vă lăsați aparatul Crock-Pot® în timp ce sunteți în afara casei”, afirmă ea. „Aragazul lent funcționează pe o putere foarte mică, permițându-vă să gătiți o masă pe o perioadă de timp de 8-10 ore. Unitățile programabile includ o caracteristică Auto-Shift to Warm, schimbând automat unitatea într-o setare caldă odată ce timpul de preparare a fost setat. ”

Acestea fiind spuse, Fanjul recomandă, de asemenea, ca utilizatorii Crock-Pot® să urmeze măsurile de siguranță corespunzătoare. „Asigurați-vă întotdeauna că umpleți aparatul între jumătate și trei sferturi, iar unitatea este așezată pe o suprafață tare și plată”, spune ea. Când aparatul este pornit, Fanjul adaugă că utilizatorii ar trebui să țină cablul de alimentare departe de marginile suprafeței și folosiți numai mânerul lateral sau al capacului atunci când intră în contact cu Slow Cooker.

Dar, desigur, cum putem gasi pe piata mai multe modele Slow Cooker, pentru siguranta dumneavoastra, cel mai bine este să urmati instructiuniile și recomandările producătorului.

Rezumatul: Este mai bine sa gatim in siguranta si sa nu lasam nici un aparat de gatit in functiune atunci cand suntem plecati, mai bine asa decat sa ne para rau mai tarziu !

Sursa:

Articole asemanatoare