Postul poate regenera sistemul imunitar

Desi dietele cu restrictie totala de la mancare au fost criticate de nutritionisti, noi studii arata ca un post de minim 3 zile e capabil sa regenereze intreg sistemul imunitar activand productia de globule albe a celulelor stem.

Cercetatorii de la University of Southern California considera descoperirea benefica mai ales pentru persoanele cu sistem imunitar compromis, cum ar fi pacientii cu cancer ce urmeaza chimioterapie.

Chimioterapia poate salva vieti, dar impactul ei asupra sistemului imunitar e devastator. Varstnicii ar putea beneficia de post, inaintarea in varsta fiind insotita de o scadere a eficacitatii sistemului imunitar.

Aceasta inlocuire a globulelor albe e practic o regenerare completa a intregului sistem, incluzand parti ale sale care erau prea imbatranite sau ineficiente.

Un post prelungit forteaza organismul sa foloseasca depozitele de glucoza si grasimi, insa in acelasi timp descompune si o cantitate semnificativa de globule albe.
Fiecare ciclu de post va declansa, prin aceasta descompunere, schimbari care afecteaza rata celulelor stem de regenerare a unor noi globule albe ale sistemului imunitar.

In studiile clinice, subiectii au postit regulat intre 2-4 zile pe o perioada de 6 luni. S-a descoperit ca postul prelungit reduce si enzima PKA responsabila de imbatranire, dar si un hormon care creste riscul de aparitie a cancerului si favorizeaza dezvoltarea tumorilor.

Cercetatorii conchid ca sunt de abia la inceput si descoperirea necesita mai multa cercetare si studii, caci e posibil ca sistemul imunitar sa nu fie singurul care beneficiaza de abtinerea de la mancare. Efectele postului ar putea avea un impact pozitiv si asupra altor sisteme si organe.

O problema a lumii moderne e diabetul zaharat de tip 2, insa exista deja studii solide, iar unii doctori pun de ceva vreme in aplicare postul intermitent ca tratament, dovedindu-se foarte eficient.

In incheiere, desi postul are multe beneficii deja cunoscute, si unele inca in curs de studiere, intotdeauna consultati un medic inainte de a incepe un post de durata mai lunga.

Spre exemplu postul scade putin tensiunea arteriala, ceea ce v-ar pune in pericol daca sunteti hipotensivi. Pot aparea diverse probleme, pe care insa medicul de familie ar trebui sa le intuiasca usor avand istoricul medical in fata.

Articole asemanatoare