Brânza este bogată în nutrienți și mai ales este foarte gustoasă – dar este mai bine să o consumați în porții mici.”Brânzeturile conțin substanțe nutritive importante, inclusiv calciu și proteine, împreună cu vitamina B12 și zinc, însă caloriile se pot pune pe sold foarte rapid dacă nu suntem atenti”, a declarat Kelly Pritchett,dietetician înregistrat și purtătoare de cuvânt al Academiei de Nutriție și dietetică din SUA.

 

Branza mai moale are tendința de a avea mai puține calorii decât brânzeturile tari:
-30 de grame de ricota din lapte integral (aproximativ 2 linguri) are aproximativ 50 de calorii
-30 de grame de feta are 75 de calorii
-30 de grame de mozzarella din lapte integral are 85 de calorii
-30 de grame de branza elvețiană (o felie) are 108 de calorii
-30 de grame de cheddar are 114 calorii.

 

Pentru aceleași calorii, puteți avea o ceașcă de supă de fasole neagră și probabil că va veți simții stomacul la fel de plin.

 

Brânza este, de asemenea, bogată în grăsimi saturate, care este cunoscută pentru cresterea colesterolului LDL, colesterolul „rău”. De fapt, brânza este una dintre cele mai mari surse de grăsimi saturate din dieta.

Unele cercetări (susținute de consiliul danez pentru lactate) sugerează că brânzeturile cu conținut total de grăsimi nu par să afecteze în mod negativ colesterolul LDL așa cum ar fi anticipat pe baza conținutului de grăsimi saturate.

 

Nu este clar de ce se intampla acest lucru, dar poate avea de a face cu alti nutrienti din branza, cum ar fi calciul sau proteinele, modificarea modului in care grasimea este absorbita sau metabolizata, a spus Gregory D. Miller, sef de stiinta pentru National Consiliul pentru produse lactate.

 

Totusi, cand vine vorba de continutul de grasimi, unele branzeturi sunt mai usoare decat altele  si cu cat este mai mare continutul de grasimi, cu atat sunt mai mari si caloriile.
-Ricotta are 4 grame de grăsime per/30g
-branza feta și mozzarella au 6 grame per/30g fiecare. Parmezanul elvețian și cheddarul sunt mai bogati in grăsimi, cu 7, 8 și 9 grame de grăsime per/30g.

„Folosirea brânzeturilor moi, cum ar fi mozzarella sau cheddar poate fi alegerea corecta dacă căutați modalități de reducere a caloriilor”, a spus Pritchett.

 

Interesant, în ciuda conținutului său mai ridicat de calorii, brânza tare ca cheddarul poate fi benefică pentru dinții dumneavoastră. În afară de obținerea calciului și a altor minerale din aceasta, consumul de brânză tare generează saliva , ceea ce vă ajută să aveti gura mai puțin acidă, iar dinții mai puțin predispuși la carii.

 

Se recomanda folosirea brânzei ca agent de îmbunătățire a gustului pentru mese: presărați feta sau brânză de capră într-o salată pentru o aromă suplimentară sau adăugați parmezan la supa preferată pentru o supă cu savoare suplimentară.

 

Concluzia? Branzeturile sunt sanatoase ! Nu ezitați să vă bucurați de brânză, dar aveți grijă să nu o exagerați.

Articole asemanatoare